Nyheder / Stafetten
Stafetten er et nyt tiltag.
 
Ideen er at medlemmerne fortæller deres egne historier om heste, oplevelser, avl mv. Stafetten går på omgang - med en ny historie én gang om måneden.
 
 
 
Arkiv:
 
 
 
 
 
 
 
 
Oktober 2017 - ingen stafet
 
 
 
Januar 2018 - ingen stafet
 
 
Marts 2018 - ingen stafet
 
April 2018 - ingen stafet
 
Maj 2018 - NKG Miniatureheste

Stafetten

Februar 2018
Askjærlunds Miniatureheste

Inden længe starter følsæsonen og nye afkom vil se dagens lys hos mange MHDK avlere. Det er altid en spændene tid som hoppeejer, men også en tid fyldt med nervøsitet og for lidt nattesøvn. Når folingen først er overstået, er det altid en stor glæde, at kunne betragte sit nye afkom, og konstatere at man som avler samtidig har opnået avlsfremgang. For det er jo det hele handler om - hvorfor ellers avle?  

Kort om Askjærlund Miniatureheste og sports ponyer:
Jeg hedder Anne Mette og har haft med heste at gøre i snart 36 år. Jeg har prøvet rigtig mange forskelligt former inden for hestesporten. Jeg blandt andet startet både dressur og spring, hubertusjagter, og har ligeledes haft en stor interesse for travsporten igennem mange år, og på et tidspunkt havde jeg jockeylicens (Monte-løb/ ridetrav), og har blandt andet startet Danmarks Mesterskaber i Monte-løb i år 2001.

For 20 år siden kendte jeg intet til hesteavl! Jeg købte på et tidspunkt en lille selskabshoppe. Molle, som hun hed, blev stillet til kåring i DMHF, og her startede min interesse for hesteavl for alvor. Det er siden blevet til 16 miniature- og 2 sportsponyafkom. Askjærlund består i dag af min gamle travhest på 29 år, en OX araber på 24 år og to sportsponyhopper, samt elleve små miniatureheste, hvoraf nogle af dem er tredje generation efter Molle.
 


Jeg har deltaget til utallige kåringer, shows og føl- og plagskuer med samtlige af mine afkom - og hvorfor har jeg egentligt gjort det?

For at få fremgang i avlen og for at komme nærmere på avlsmålet og idealhesten. Her har kåringsbeskrivelsen været er et godt værktøj. Det er jo på kåringsdagen man kan få en faglig vurdering af hestens eksteriør og bevægelser af professionelle fagfolk. Som avler er det den eneste måde at blive klogere på, om hesten er i besiddelses af de rigtig egenskaber i så rigt et mål ”at der noget at give videre af”.
Gode gener er den vigtigste ressource i hele avlsarbejdet, ellers kommer man ikke videre i avlsarbejdet, og det skal jo gerne være sådan at føllet bliver bedre end sin mor.

Jeg bruger derfor en eksteriørbedømmelse til at vurdere hvilke svagheder mine hopper har dvs. at hvis karaktererne er lave i bevægelsen, og hesten har måske en kort hals, så må jeg sørge for vælge en hingst der har bedre egenskaber og højre karakter på det område. Kåringsbeskrivelsen kan derfor også bruges som et redskab til, at vurdere hvilke egenskaber hingsten skal være i besiddelse af, for sikre en avlsfremgang.

Men vi kan ikke alle have held af at avle den ”perfekte hest”, så derfor er det dejligt at man også kan bruge miniaturehestene til meget andet, og noget der kendetegner samtlige af mine afkom, er at de elsker at bliver arbejdet med.
 


Jeg har derfor kastet min kærlig på dressur for lange liner og andre former for aktiviteter med miniatureheste, og har igennem tiden deltaget til rigtig mange stævner og shows hvor jeg har opnået rigtig mange placeringer inden for både dressurkørsel, dressur for lange liner, banespring, og højdespring.

Det er jo det, der er så fantastisk ved at have miniatureheste, og være medlem af en forening som MHDK. For her er der mulighed for at deltage i mange forskellige former for aktiviteter, og mødes med mange andre mennesker som deler samme interesse.

Jeg glæder mig derfor endnu en sæson i MHDK og jeg håber at vi alle ses derude til aktiviteter som kåring, skuer, shows eller stævner m.m.
 

Hilsen
Anne Mette Sønderby
Askjærlund´s Miniatureheste
 
 
 
Stafetten gives videre til Pia Kjærgaard.
Avlsforeningen for Miniaturehesten i Danmark  | bestyrelse.mhdk@gmail.com